CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti consideră retorica anti-americană o reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru

În legătură cu lansarea unei campanii de dezinformare vizavi de participarea, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, a 200 de militari americani la evenimentele dedicate Zilei Victoriei în Piața Marii Adunări Naționale, instituția prezidențială vine cu următoarele precizări.

Exercițiul „Dragoon Pioneer 2016” se desfășoară în conformitate cu activitățile militare bilaterale  Republica Moldova – SUA, având la bază Memorandumul cu privire la cooperarea în domeniul apărării și al relațiilor militare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării al Statelor Unite ale Americii, semnat la 4 decembrie 1995.

De asemenea, cadrul legislativ care permite organizarea acțiunilor preconizate este consolidat de  Legea nr. 448 din 13 noiembrie 2003 cu privire la statutul forţei militare străine în Republica Moldova și de Hotărârea Parlamentului nr. 1256 din 16 iulie 1997 pentru ratificarea Acordului dintre statele participante la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la programul „Parteneriatul pentru pace”.

De menționat că antrenamentele moldo-americane în vederea perfecționării nivelului de pregătire a geniștilor se fac în scopuri pașnice, nu de sacrificare a vieților omenești. Interoperabilitatea dintre militarii americani și cei din Armata Națională se înscrie și în contextul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), care are ca obiectiv strategic consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu structurile euroatlantice în condițiile statutului de neutralitate a țării.

 Președintele Nicolae Timofti consideră că prezența militarilor americani în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 9 mai constituie o reconfirmare simbolică a victoriei comune obținute de puterile Aliaților împotriva nazismului, SUA contribuind masiv la obținerea victoriei de către statele din coaliția antihitleristă.

Totodată, aflarea militarilor americani la Chișinău este o continuitate a tradițiilor  respectate de aliații ce au făcut parte din blocul Alianței, care comemorează împreună victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, 20 de șefi de stat și guvern, printre care cei din SUA, Germania, Rusia au participat, în 2014, la ceremoniile dedicate debarcării trupelor aliate în Normandia în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944, când a fost deschis al doilea front împotriva Germaniei naziste. Liderii politici și militari au plecat frunțile în memoria celor care și-au jertfit viața în numele păcii pe Piața Roșie, pe Champs-Élysées, pe Piața Constituției.

În acest context, „Isteria anti-americană, anti-NATO, este una absolut irelevantă în peisajul democrațiilor moderne, fiind o reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru. Ar fi de înțeles dacă așa-numiții patrioți socialiști ar manifesta aceleași sentimente patriotice  și în cazul staționarii ilegale a armatei Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care protejează separatismul  de pe malul stâng al Nistrului.”, consideră Nicolae Timofti.