CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a condus ședința ordinară a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condus astăzi ședința ordinară a Centrului unic de comandă, unde au fost discutate principalele evoluții în combaterea răspîndirii Covid-19. După ședință, în cadrul unui briefing, șeful statului a făcut următoarele declarații:

„1. Situația la moment și trecerea la scenariul 4.

Vreau în primul rînd să anunț că așa cum anticipam în evaluările noastre anterioare, creșterea numărului de cazuri confirmate va începe mai alert la începutul lunii aprilie, practic, la fel cum s-a întîmplat în toate țările. Începem urcarea spre zona de vîrf, o să avem o perioadă grea de cîteva săptămîni în care vom fi în zona de risc sporit, este perioada care s-a dovedit plină de provocări dificile pentru fiecare țară.

Împreună cu OMS noi am elaborat 4 scenarii la începutul crizei și am estimat că scenariul 4, care înseamnă depășirea a 1000 de persoane infectate, va semnifica trecerea spre zona de vîrf. Ne așteptăm la mii de cazuri în perioada zonei de vârf și este extrem de important ca prin efortul comun al autorităților și cetățenilor, numărul acestora să fie cît mai mic.

Vreau să înțelegeți că autoritățile administrează această criză, dar cei care trebuie să ia în primul rînd măsuri ca virusul să nu fie transmis, sunteți dvs., cei de acasă.

Cu cît vă deplasați mai mult, cu atît veți prelungi această criză și vom ajunge la blocaje în spitale, la supraîncărcarea personalului medical care nu va mai putea face față numărului mare de cazuri. Acest lucru înseamnă tot mai mulți bolnavi, multe decese, e un cerc vicios în care ne vom învîrti mult timp pe acest vîrf de criză dacă nu se respectă cu strictețe recomandările impuse de autoritățile statului. Deci, cît timp va dura această perioadă critică de vîrf, depinde în foarte mare măsură de înțelegerea manifestată de populație în a evita deplasările în afara domiciliului.
Mîine, cel tîrziu ‪poimîine‬, intrăm în scenariul 4, cu toate măsurile pe care le presupune acesta.‬‬

Asta înseamnă implicarea mai multor spitale în tratarea cazurilor de Covid-19, recrutarea întregului personal medical din țară, implicarea mai multor forțe, dar și măsuri mai stricte pe care le vom anunța în dependență de evoluția situației, în zilele următoare.

Autoritățile vor face tot posibilul pentru a rezista în această perioadă de vîrf, dar capacitățile sistemului medical sunt limitate în toate țările, iar în Moldova cu atît mai mult, după ce ani de zile nu s-a investit în el.

2. Numărul de cazuri în data de 5 aprilie 2020.

A fost prezentată în ședința de astăzi și situația privind numărul cazurilor confirmate și numărul de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Avem 112 cazuri noi, dintr-un număr total de 349 de testări în ultimele 24 de ore, inclusiv:

8 persoane import:
- 4 cazuri din Marea Britanie (1- Chișinău, 1- Sîngerei, 1- Orhei, 1-Ungheni);
- 2 cazuri din Italia (1-Chișinău, 1-Strășeni);
- 2 cazuri din Rusia (1-Chișinău, 1-Drochia).

104 cazuri locale:
- Chișinău – 26 cazuri;
- Ștefan Vodă – 19 cazuri;
- Glodeni – 18 cazuri;
- Soroca – 12 cazuri;
- Orhei – 7 cazuri;
- Fălești – 5 cazuri;
- Ialoveni – 4 cazuri;
- Transnistria – 3 cazuri;
- Ungheni – 3 cazuri;
- Cahul – 2 cazuri;
- Călărași – 1 caz;
- Căușeni – 1 caz;
- Hîncești – 1 caz;
- Strășeni – 1 caz;
- Telenești – 1 caz.

Cu un total de 864 suntem practic în pragul scenariului 4.

La moment clasamentul localităților din țară este următorul:
1. Chișinău – 293 cazuri;
2. Ștefan Vodă – 132 cazuri;
3. Soroca – 126 cazuri;
4. Transnistria – 47 cazuri;
5. Cahul – 30 cazuri;
6. Hîncești – 29 cazuri;
7. Ialoveni – 28 cazuri;
8. Glodeni – 24 cazuri;
9. Orhei – 23 cazuri.

Cazurile de import după țara de proveniență:
1. Marea Britanie – 30 cazuri;
2. Italia – 21 cazuri;
3. Ucraina – 14 cazuri;
4. Franța – 12 cazuri;
5. Rusia – 9 cazuri;
6. Romania – 7 cazuri.

Avem în același timp 1 deces (o persoană de 59 de ani), cu un total de 15 decese. Exprim condoleanțe familiilor și apropiaților acestor persoane.

Haideți să facem totul ca această statistică să nu mai crească, haideți să protejăm în special oamenii în vîrstă și să-i ajutăm să rămînă alături de noi și după această criză.

3. Focarele de la Soroca și Ștefan Vodă.

În cadrul ședinței de astăzi am analizat și situația din cele două focare mari din Soroca și Ștefan Vodă. După cum evoluează lucrurile acolo, inclusiv în ceea ce privește respectarea insuficient de strictă a regulilor de către populație, suntem în situația de a institui o carantină mult mai dură în cele două localități. ‪‬‬

Aș vrea să atrag în acest sens atenția cetățenilor din cele două localități, dar și celor din Chișinău, unde este un alt focar destul de puternic. Dacă regulile nu vor fi respectate cu strictețe, vom ajunge poate chiar în următoarele zilele la interdicții privind ieșirea din case fără un motiv justificat.

Noi încercăm ca prin măsurile pe care le luăm să găsim un echilibru între necesitatea dvs. de a vă deplasa pentru activitățile strict necesare și necesitatea de a respecta ferm distanța socială. Dar dacă veți continua să mergeți prin orașe fără un motiv bine întemeiat, o să fim nevoiți să recurgem la restricții mult mai ferme.

De asemenea, evaluăm modul în care acționează managementul local în cele două localități, atît managerii spitalelor, cît și autoritățile locale. Vom decide dacă trebuie luate anumite măsuri, inclusiv deja au fost delegați specialiști din Chișinău să sprijine gestionarea crizei din cele două localități. S-a decis și transmiterea unui număr suplimentar de echipamente de protecție pentru personalul medical în localitățile respective, dar și echipamente medicale.

4. Testare personal medical.

Am discutat în ședință și despre testarea personalului medical.

Zilele trecute am anunțat inițiativa de a testa personalul medical din spitalele aflate în linia întîi privind gestionarea crizei COVID-19. Vă informez că această testare a început, dar în funcție de capacitatea redusă a laboratoarelor pe care le avem, se va stabili un anumit grafic în care se fac aceste testări în rîndul personalului medical.

Am început cu personalul medical din localitățile unde sunt focare, pînă la această etapa au fost deja testați 872 de medici și asistenți medicali, fiind confirmată infectarea cu COVID-19 a 240 de persoane.

Desigur că am vrea să le facem pe toate odată, dar trebuie să nu ajungem să blocăm aceste laboratoare de prelucrare a testelor, mai ales că în curînd începem în paralel și testarea celor care intră în țară.

5. Revenirea bugetarilor și a altor categorii la muncă începînd cu ziua de mîine.

Un alt subiect discutat a fost revenirea bugetarilor la locurile de muncă.

Cred că această săptămână în care bugetarii au stat acasă a avut un efect benefic, dar ar fi ajutat și mai mult dacă toți ar fi înțeles că această săptămînă a fost pentru a sta în case, nu pentru deplasări în oraș sau în localități.

Deocamdată nu vom prelungi această măsură. De mîine se revine la muncă, dar cu respectarea tuturor măsurilor impuse de autorități privind distanțarea socială.

Este nevoie de activitatea lor pentru că sunt multe necesitați pe care cetățenii le au și încercăm să evităm paralizarea completă a activității autorităților. În ceea ce privește școlile, elevii vor continua să studieze online, acolo unde este posibil.

6. Necesitatea procurării poliței de asigurare medicală și dreptul la ajutorul de șomaj.

Am văzut mai multe întrebări și neclarități legate de polița medicală și dreptul la ajutorul de șomaj din partea statului.

Vreau să vin cu unele clarificări.

Toți cei care revin în țară de peste hotare își asumă responsabilitatea prin semnarea unei declarații că vor procura polița de asigurare medicală (în caz că nu dispun de aceasta) pe parcursul a 72 de ore din momentul intrării în țară (cu excepția pensionarilor și copiilor cu vîrsta de pînă la 18 ani).

După intrarea în vigoare a pachetului de legi pentru care și-a asumat responsabilitatea Guvernul în fața Parlamentului (sper să semnez mîine promulgarea acestor legi cu publicarea în monitorul oficial, marți 7 aprilie), la ajutorul de șomaj vor avea dreptul:

- persoanele care au activat oficial minimum 12 luni vor putea beneficia de 60-80% din salariul de bază, dar nu mai puțin de salariul minim garantat de 2775 lei, evident fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie, deoarece sunt plătitori de taxe și prin urmare persoane asigurate.

- toți cei care erau angajați pînă la instituirea stării de urgență, chiar dacă activau oficial în baza contractului de muncă de câteva zile sau luni, vor avea dreptul să solicite salariul minim garantat de stat în mărime de 2775 lei pe lună, fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie.

- restul vor avea dreptul de a solicita ajutor de șomaj de la stat doar dacă deține polița de asigurare medicală obligatorie.

7. Sărbătorile care se apropie.

Intrăm foarte curând în perioada sărbătorilor, începem ‪pe 12 aprilie‬ cu Floriile, apoi continuăm cu Sfintele Paște și Paștele Blajinilor, sărbători foarte importante pentru un popor creștin, precum suntem noi.‬‬

Sărbătorile în acest an vom fi nevoiți să le petrecem în solidaritate și rugăciune, dar din locul în care ne aflăm fiecare, fără a ne pune în pericol propria sănătate și viața noastră și a apropiaților noștri. În aceste sărbători „a fi bun” va însemna a-i proteja pe cei de lîngă noi, a sta acum la distanță pentru ca într-o perioadă cît mai scurtă de timp să putem fi din nou împreună, și cu toții sănătoși.

O să avem Sărbători de Paște și în anii următori, vom putea fi din nou împreună și ne vom bucura împreună de aceste sărbători. În acest an este vital pentru sănătatea fiecăruia dintre voi, să acceptați situația care este în toată lumea, nu putem schimba nimic, trebuie să manifestăm înțelegere și să ne protejăm unii pe alții.

Zilele următoare voi avea o discuție și cu conducătorii Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru a vedea ce putem face astfel ca cetățenii să aibă parte de Sfintele Sărbători de Paști fără a supune riscului sănătatea lor și a celor din jur. Statul va sprijini biserica dacă este necesar cu logistica adecvată pentru acest lucru.

De asemenea, vreau să transmit un mesaj cetățenilor noștri din diasporă, pentru care această sărbătoare era nu doar una de importanță religioasă, dar și un moment pe care îl așteptau cu nerăbdare ca să-și revadă familiile.

În ultimele 24 de ore în țară au intrat 2200 de persoane comparativ cu peste 21 mii în aceeași zi a anului trecut, adică de cca 10 ori mai puțin.

În situația actuală, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru apropiații voștri este să-i protejați, să vă asigurați că nu îi supuneți riscului de a fi contaminați, mai ales pe cei mai în vîrstă.

Apelul meu este să încercați să evitați deplasările spre Patrie cu ocazia acestor sărbători. Chiar dacă veniți, nu le veți putea petrece așa cum trebuie, pentru că va fi necesar să stați două săptămîni în izolare, nu puteți să vă apropiați de familiile voastre deoarece există riscul să-i contaminați și apoi să-i aveți pe conștiință pe cei dragi. În aceste condiții, apelez la înțelegerea și solidaritatea voastră, stați acolo unde sunteți pînă trecem acest vîrf critic în care intrăm zilele următoare.

Știți bine că este extrem de dificil să veniți în țară și să stați două săptămîni complet izolați, o să vă fie greu să vă abțineți să nu vă întîlniți cu apropiații crezînd că nu sunteți purtători ai virusului, dar realitatea a arătat deja în alte țări cît de fatală este această abordare și cîte decese lasă în urmă.


8. Mesaj către politicieni.

Vin cu un apel și către politicieni, indiferent din ce partid fac parte. Haideți ca în această perioadă să uităm cu toții de politică, toți suntem oameni care putem să ne ajutăm concetățenii.

Se impune un moratoriu total asupra oricărui subiect politic în această perioadă, pînă trecem de criză.

Haideți să ne concentrăm efortul comun pe gestionarea crizei, acest lucru așteaptă oamenii de la noi dar nu dezbateri politice în timp ce spitalele sunt pline, avem pierderi de vieți omenești și urmează să trecem ca toate țările prin acea perioadă critică de vîrf.

Acestea au fost principalele subiecte, mîine dimineață ne întîlnim din nou după ședința ordinară de la ora 8:00 cu participarea Președintelui țării, Președintelui Parlamentului și Prim-ministrului”.