Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vladimir Putin

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevederea cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Interlocutorii au discutat întreg spectrul relațiilor bilaterale și situația regională, inclusiv în domeniul securității.

Igor Dodon a menționat progresul realizat în dezvoltarea cooperării comercial-economice, sporirea schimbului de mărfuri dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Totodată, Președintele Republicii Moldova a exprimat recunoștință pentru eforturile depuse de Președintele rus și pentru sprijinul acordat în soluționarea problemelor ce țin de creșterea considerabilă a exporturilor de produse agricole din Moldova pe piața rusă în anul 2017. De asemenea, în numele a multor zeci de mii de cetățeni moldoveni, șeful statului moldovenesc a adus mulțumiri pentru soluționarea unui șir de probleme legate de ridicarea restricțiilor care au fost impuse cetățenilor Republicii Moldova de către serviciile migraționale.

În cadrul discuției, o atenție sporită a fost acordată problematicii transnistrene. Astfel, Președintele Dodon a remarcat rezultatele pozitive în soluționarea unui bloc întreg de probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. “Acești pași consolidează în mod consecvent și eficient încrederea între Tiraspol și Chișinău. Contactele cu liderii regiunii transnistrene vor fi continuate”, a menționat șeful statului.

Președintele Moldovei a dat o apreciere declarațiilor cu caracter antirusesc care au fost adoptate în ultimele săptămîni la diferite paliere internaționale și au vizat rolul procesului de pacificare în Republica Moldova. În calitate de șef al statului, Igor Dodon a relevat caracterul cu totul politizat al acestora, care contravine situației reale din Republica Moldova.

“Declarațiile unilaterale făcute de la înaltele tribune nu corespund stării de lucruri cu privire la operațiunea de pacificare din Moldova și fac parte din lupta politică internă și poziționare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova”, a subliniat Igor Dodon.

Președintele Moldovei a reiterat importanța majoră a tuturor participanților la operațiunea de pacificare și eficacitatea ei pe parcursul multor ani. În context, Președintele Dodon a specificat, că rezultatele operațiunii de pacificare au un impact pozitiv asupra reluării dialogului în formatul „5+2” în vederea identificării unui model atotcuprinzător de reglementare politică și de soluționare grabnică a conflictului transnistrean.

În cadrul dialogului, Igor Dodon a apreciat oportunitățile și perspectivele îmbunătățirii calitative a relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic și umanitar. În acest context, părțile au convenit să întreprindă eforturi suplimentare pentru dezvoltarea prieteniei dintre țări și a colaborării reciproc avantajoase.

Președintele Rusiei a acceptat și este gata să examineze solicitarea Președintelui Republicii Moldova privind transmiterea cu titlul gratuit a tehnicii de producție rusească, pentru nevoile orașelor şi localităţilor mari din Moldova. “Sper că în lunile imediat următoare, această asistenţă din partea Federaţiei Ruse va începe să ajungă în localităţile moldoveneşti”, a declarat Igor Dodon.

De asemena, Președintele Republicii Moldova i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru sprijinul acordat țării noastre în obținerea statutului de observator al Uniunii Economice Eurasiatice, care nu contravine obligațiilor externe pe care țara noastră și le-a asumat. În acest sens, Igor Dodon a menționat că, pentru Moldova, cooperarea cu UEEA, ca un proiect integraționist nou, are o importanță strategică, ținînd cont de potențialul economic și de export pe care ni-l oferă piețele din aceste țări.

Astfel, șeful statului nostru a exprimat sincere mulțumiri Președintelui rus pentru invitația de a efectua o vizită oficială în Federația Rusă în toamna anului curent, într-o perioadă stabilită de comun acord. “Am certitudinea că această vizită va contribui substanțial la fortificarea relațiilor strategice de parteneriat de lungă durată dintre Republica Moldova și Federația Rusă”, a specificat Igor Dodon.

În finalul întrevederii, Igor Dodon a dat asigurări Președintelui Federației Ruse că nicio forță politică nu va reuși să discrediteze relațiile de prietenie dintre cele două popoare.

“Sunt sigur că majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova va continua să susțină poziția Președintelui Republicii Moldova de promovare a cursului spre un parteneriat strategic și menținere a relațiilor de prietenie stabilite de-a lungul istoriei cu statul rus, precum și de promovare a unei politici externe echilibrate, deschidere spre cooperare cu Vestul și Estul în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova”, a conchis șeful statului.