Declarațiile Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința CSS din 13 martie 2021

Pornind de la situația tot mai gravă în sănătate, am avut în aceste zile întâlniri cu experți din sănătate, cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății. Prognozele sunt sumbre. Riscăm să ajungem cu un număr mult mai mare de infectări și decese decât avem acum. 

În acest context, am decis organizarea astăzi a Consiliului Suprem de Securitate pentru a avea o imagine mai detaliată a situației reale și o claritate în ceea ce privește acțiunile Guvernului, Parlamentului și altor instituții ale statului responsabile de gestionarea pandemiei.

Pentru că e vorba de o chestiune ce ține de securitatea statului și de interesul național, am considerat de cuviință să invit la această ședință toți decidenții, inclusiv liderii fracțiunilor din Parlament, șefi ai instituțiilor de stat din domeniul sănătății și ordinii publice, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății.

Am ascultat rapoarte, am dezbătut diferite scenarii și opțiuni de decizii. Opiniile celor implicați în discuții au fost variate. Au fost atenționări dure din partea experților că săptămânal pierderile omenești ale țării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin de cetățeni și că trebuie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului. Am avut și poziții politice mai maleabile, din partea celor care se tem că acțiunile hotărâte ar putea fi nepopulare.

Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Acțiunile pe care le recomandăm Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia de azi a Consiliului Suprem de Securitate, care va fi făcută publică.

Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru 2 săptămâni. Se recomandă Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

De asemenea, se recomandă :

Reiterez, solicit Guvernului în termen de trei zile să detalieze și să prezinte aceste propuneri Parlamentului. 

Dragi cetățeni, în fiecare zi pierdem oameni dragi, bunici, artiști, medici, oameni care aduc valoare acestei țări. Suntem în această criză împreună și depindem unii de alții. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea și puterea să ieșim din criză cu capul sus, solidari, demni, uniți în fața acestui pericol.