CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte legate de gestionarea crizei COVID-19 și acțiunile pe care instituțiile de stat urmează să le întreprindă în acest sens.

În cadrul ședinței s-a constatat în mod repetat faptul că pandemia COVID -19 este o amenințare la adresa Securității Naționale a țării noastre și, spre regret, se ajunge la cel de-al patrulea scenariu, în care numărul persoanelor infectate depășește cifra de 1000. Din acest punct de vedere, gestionarea crizei COVID-19 a fost analizată în patru domenii: sistemul sănătății, securitatea alimentară, sistemul economic, bugetar, monetar și bancar, situația criminogenă în țară.

Pe finalul briefing-ului după ședința Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon a făcut cîteva concluzii, venind cu un mesaj către personalul din linia întîi:

„- Instituțiile statului sunt pregătite pentru intrarea în perioada de vîrf a crizei pandemice, urmează să trecem cu toții printr-un cutremur destul de mare, avem exemplele țărilor foarte dezvoltate care ne indică și intensitatea care urmează, însă putem împreună să limităm pagubele pe care acest cutremur le va lăsa în urmă dacă avem încredere unii în alții, dacă ne vom ajuta unii pe alții, dacă fiecare dintre noi va da o mînă de ajutor medicilor și funcționarilor care se vor lupta în linia întîi.

- Fără a spune vorbe mari, în următoarele zile și săptămîni dăm testul nostru ca națiune, iar eu sunt foarte convins că vom trece cu bine acest test dacă fiecare cetățean va înțelege rolul personal direct pe care îl are în gestionarea acestei crize”.

De asemenea, Președintele țării a adresat un mesaj personalului medical și tuturor funcționarilor implicați în linia întîi, în lupta cu această pandemie:

„Avem deja o luna de cînd suntem zi de zi în lupta cu acest virus, știu că mulți dintre voi sunteți foarte obosiți, speriați, nu v-ați văzut familiile de mult timp, v-ați dori să activați în condiții mai bune, vă doriți să se termine cît mai repede acest coșmar și să vă întoarceți la viața normală.

Am avut în această perioadă ocazia să vă întîlnesc pe mulți dintre voi și sunt extrem de mîndru de tăria voastră de caracter, de profesionalismul si curajul de care dați dovadă.

Voi, realmente, sunteți eroii noștri și cred că în această perioadă redefiniți noțiunea de patriotism și nu doar îi însănătoșiți pe cei bolnavi, dar ne însănătoșiți pe noi ca națiune!

Vreau să vă mulțumesc pentru toate acestea și să vă asigur că ceea ce faceți nu va rămîne nerăsplătit, atît de către stat, cît și de către societate!”