CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Vizita oficială a președintelui Nicolae Timofti în Republica Belarus

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a încheiat, astăzi, 17 iulie, vizita oficială de două zile în Republica Belarus.

Șeful statului a discutat la Minsk cu omologul său, Aleksandr Lukașenko, aspecte ale relațiilor bilaterale, în cadrul cărora primează schimburile comerciale.

Cei doi șefi de stat au constatat cu satisfacție faptul că în ultimul an s-au intensificat raporturile comerciale între Republica Moldova și Republica Belarus, în special după vizita la Chișinău a președintelui Aleksandr Lukașenko în luna septembrie a anului 2014, când au fost stabilite un șir de măsuri de natură să faciliteze comerțul între cele două țări. Drept urmare, în primele 5 luni ale anului 2015, exporturile moldovene către Belarus s-au majorat cu peste 11 procente față de perioada similară a anului trecut, constituind aproape 50 de milioane de dolari americani. Schimburile comerciale anuale dintre cele două țări depășesc cifra de 420 de milioane de dolari americani.

Nicolae Timofti și Aleksandr Lukașenko au arătat că relațiile tradiționale economice dintre cele două țări pot evolua chiar dacă Republica Moldova și Republica Belarus aparțin unor spații economice diferite.

În timpul vizitei președintelui Timofti în Belarus au fost încheiate șapte acorduri bilaterale în domeniile comercial-economic, justiției, transporturilor, administrației publice și culturii.

Nicolae Timofti a avut întrevederi la Minsk și cu președintele Consiliului Adunării Parlamentare a Republicii Belarus, Mihail Measnikovich, și prim-ministrul Andrei Kobeakov.

Șeful statului a vizitat, însoțit de oficiali moldoveni și belaruși, două întreprinderi industriale și un muzeu militar.