CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Şeful statului a salutat avizarea de către Guvern a Acordului dintre țara noastră cu Federația Rusă

Preşedintele ţării, Igor Dodon, a salutat decizia Guvernului Republicii Moldova de a da aviz pozitiv Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială a cetățenilor noștri. Documentul urmează a fi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova.

Acest document important instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care au muncit sau muncesc în Federația Rusă.

Acordul dintre cele două state, determină procedurile de stabilire, reexaminare şi plată a pensiilor pentru limita de vârstă, dizabilitate şi urmaş precum şi a ajutorului de deces, bazându-se pe principii de proporţionalitate. Fiecare Parte Contractantă, adică fiecare stat va calcula pensia conform legislaţiei sale doar pentru perioadele de asigurare, realizate pe teritoriul propriu şi o va transfera beneficiarului pe teritoriul statului contractant, unde acesta domiciliază la moment.

Preşedintele Republicii Moldova a menționat că el, împreună cu echipa prezidențială, au lucrat asiduu asupra acestui Acord mult așteptat de concetățenii noștri care sunt stabiliți sau muncesc în Federația Rusă.