Președintele Timofti: Ne dorim integrarea europeană, în pofida presiunilor externe

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, l-a primit, astăzi, 13 septembrie a.c., la Reședința de Stat, pe Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, domnul Péter Szijjártó, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Șeful statului a apreciat, în cadrul dialogului, promovarea de către diplomația ungară a intereselor de integrare europeană ale Republicii Moldova, menționând că țara noastră se bizuie pe același sprijin în continuare.

În același timp, șeful diplomației ungare a menționat că Parteneriatul Estic este o prioritate pentru Ungaria, iar progresele înregistrate trebuie să ofere Republicii Moldova posibilitatea de integrare în UE, într-un timp proxim.

„Realizarea în proporție de 90 % a foii de parcurs este un rezultat demn de  a fi respectat. Ungaria susține deblocarea și reluarea finanțării europene, destinată Republica Moldova”, a spus domnul Szijjártó.

Președintele Timofti a  declarat, în context, că țara noastră a făcut o alegere corectă optând pentru integrarea europeană. „În prezent, economia noastră este strâns legată de Uniunea Europeană, relațiile comerciale cu statele membre reprezentând 65-70%. Majoritatea cetățenilor noștri optează pentru integrare, în pofida presiunilor și piedicilor din exterior”, a subliniat șeful statului.

Privitor la dosarul transnistrean, ministrul ungar de externe a subliniat că țara sa susține restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova, iar legat de minoritățile naționale, Republica Moldova poate constitui un exemplu de organizare de la care UE poate lua exemplu, puține fiind democrațiile europene care oferă autonomie unei etnii.

Șeful statului a reiterat în final că drepturile și libertățile cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană, indiferent de etnie, sunt încălcate de regimul ilegitim de la Tiraspol.