CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit astăzi, 5 noiembrie a.c., la Reședința de stat,  scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori:

Domnul Gerhard Reiweger, ambasadorul Republicii Austria, cu reşedinţa la București; domnul Ramiro Fernandez Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei, cu reşedinţa la București; domnul Karsten Vagn Nielsen, ambasadorul Regatului Danemarcei, cu reşedinţa la București; domnul Mohammad Beheshti Monfared, ambasadorul Republicii Islamice Iran, cu reşedinţa la Kiev.

În cadrul întrevederii cu diplomatul austriac, Nicolae Timofti a apreciat sprijinul Austriei acordat Republicii Moldova în vederea avansării pe calea integrării europene. (video: https://www.youtube.com/watch?v=e9ykHW_iaOk)

Șeful statului a mulțumit autorităților de la Viena pentru includerea țării noastre pe lista statelor care vor beneficia de asistenţă austriacă. Prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei (ADA), în 2014 vor fi finanțate proiecte de modernizare a infrastructurii și în domeniul protecției sociale. Președintele Nicolae Timofti a apreciat activitatea pe care o desfășoară în Republica Moldova organizațiile austriece de caritate „Hilfswerk” și „Concordia”.

Domnul Gerhard Reiweger, ambasadorul Republicii Austria, a reafirmat sprijinul țării sale pentru parcursul european al Republicii Moldova. Diplomatul l-a informat pe șeful statului despre interesul oamenilor de afaceri austrieci de a dezvolta proiecte investiționale în Republica Moldova.

Ambasadorul Gerhard Reiweger și-a exprimat convingerea că apropiata vizită a președintelui Republicii Austria, Heinz Fischer, la Chișinău, în perioada 16-17 noiembrie a.c., va contribui la impulsionarea relațiilor moldo-austriece.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Regatului Spaniei, Ramiro Fernandez Bachiller, președintele Nicolae Timofti a pledat pentru intensificarea relațiilor comerciale bilaterale și a salutat prezența pe piața din Republica Moldova a companiilor spaniole, în special în domeniul energiei electrice. (video:https://www.youtube.com/watch?v=CGZFgi4_sgQ)

Nicolae Timofti a declarat că o prioritate a autorităților de la Chișinău este crearea cadrului legislativ necesar pentru protejarea investițiilor businessmenilor străini.

La rândul său, ambasadorul Regatului Spaniei, Ramiro Fernandez Bachiller, a declarat că țara sa sprijină fără rezerve integrarea Republicii Moldova în familia popoarelor europene. Diplomatul a anunțat disponibilitatea autorităților de la Madrid de a oferi expertiza necesară Republicii Moldova în vederea accelerării procesului de raliere a țării noastre la standardele Uniunii Europene.

Domnul Ramiro Fernandez Bachiller a declarat că Spania dorește să aibă o prezență marcantă în viața socială și culturală a Republica Moldova. Ambasadorul l-a informat pe șeful statului despre inițierea unor negocieri pentru deschiderea la Chișinău a unei școli sociale de fotbal a Fundației Real Madrid.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Regatului Danemarcei, Karsten Vagn Nielsen, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat satisfacția față de nivelul actual al relațiilor bilaterale, menționând atât sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și asistența de dezvoltare oferită țării noastre de autoritățile de la Copenhaga. (video: https://www.youtube.com/watch?v=4MZzwWSpZss&feature=youtu.be)

Diplomatul danez l-a informat pe șeful statului că Parlamentul Danemarcei va ratifica Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe 18 decembrie a.c.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Islamice Iran, Mohammad Beheshti Monfared, președintele Nicolae Timofti a pledat pentru intensificarea relațiilor comerciale bilaterale spre beneficiul ambelor state. Diplomatul iranian a anunțat despre intenția autorităților de la Teheran de a finanța funcționarea unor cursuri de studiere a limbii persane la Chișinău. (video: https://www.youtube.com/watch?v=rE_HWlb6pkI&feature=youtu.be)