Nicolae Timofti: Integrarea europeană este vitală pentru Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a primit astăzi, 11 iulie a.c., la Reședința de Stat, o delegație a Comitetului Evreiesc American (AJC), condusă de directorul general, domnul David Harris.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte ce țin de relațiile moldo-israeliene și moldo-americane, dar și parcursul european al Republicii Moldova.

Președintele Timofti a salutat dinamica ascendentă a relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova și Comitetul Evreiesc American, mulțumind pentru rolul activ al acestei organizaţii în promovarea intereselor Republicii Moldova în instituțiile de stat ale Statelor Unite.

Șeful statului a menționat că dezideratul integrării europene este vital pentru Republica Moldova, menționând că țara noastră mizează pe sprijinul oferit de Statele Unite și de poporul evreu în acest sens.

În context, domnul Harris a declarat că „aspirațiile pro-europene ale Republicii Moldova reprezintă o prioritate pentru oficiul AJC din Bruxelles, iar aprofundarea dialogului moldo-american este pe agenda oficiului din  Washington”.

Referindu-se la pogromurile din Chișinău, de la începutul sec. XX, șeful statului a calificat aceste fapte drept condamnabile. „Aceste evenimente au fost rezultatul unor politici xenofobe provocatoare, care nu au depins de relațiile interetnice de pe teritoriul Basarabiei. De la independență, educăm societatea în spiritul comuniunii europene, a respectării drepturilor fundamentale ale omului. Comunitatea evreiască reprezintă un exemplu de succes al integrării etnice în țara noastră”, a spus președintele Timofti.

La finalul întrevederii, Președintele Republicii Moldova i-a înmânat domnului Harris „Ordinul de Onoare”, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea și consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare moldo-americane.