CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintelui Maia Sandu către judecători: Corupția din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, astăzi, un mesaj corpului judecătoresc din Republica Moldova în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

Șefa statului i-a atenționat pe judecători că fenomenul corupției din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical.

Președintele le-a amintit membrilor CSM despre faptul că asigurarea integrității judecătorilor este prioritară pentru sistem, dar și pentru societate. În context, doamna Președinte s-a referit la mai multe exemple de daune grave, cauzate statului și cetățenilor de către magistrații corupți ce pronunță hotărâri ilegale. „Aceste daune se măsoară în sute de condamnări la CEDO, cu prejudicii de zeci de milioane de euro plătite de cetățeni, în investiții de sute de milioane ratate, în bani și proprietăți publice delapidate”, a accentuat doamna Maia Sandu.

Vorbind despre problemele cronice ale sectorului judecătoresc, Președintele Republicii Moldova și-a exprimat regretul că, de zeci de ani, acesta nu găsește soluții pentru eliminarea persoanelor și a practicilor corupte - de facto, nu dorește să se curețe din interior. „Am auzit justificări, dar și propuneri de soluții, cum ar fi implicarea mai activă a SIS și a Procuraturii pentru probarea cazurilor de corupție sau competențe suplimentare pentru CSM în evaluarea și verificarea activității judecătorilor. Am convenit că membrii CSM vor prezenta propuneri de modificări legislative pentru curățarea sistemului judecătoresc în termen de 30 de zile”, a menționat șefa statului.

În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu le-a spus magistraților că va insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători. „Justiția va fi independentă numai atunci când din sistem vor fi excluși magistrații ce se conduc nu de lege, ci de indicațiile primite de la persoanele cu interese mari din business și politică. O justiție independentă, eficientă, compusă din judecători ghidați de lege este prioritară pentru a învinge corupția și a întoarce statul Republica Moldova cetățenilor”, a concluzionat Președintele țării.