CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Irlanda pe diferite dimensiuni, discutată la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această după-amiază cu ES Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în țara noastră, cu reședința la București. Șefa statului a menționat că aceste două state au legături strânse la nivel atât bilateral și european, cât și interuman, și asta datorită comunității impunătoare de cetățeni moldoveni care locuiesc în Irlanda.

„Am discutat, în acest context, despre necesitatea de a extinde serviciile companiilor avia low-cost irlandeze în Republica Moldova, precum și despre importanța de a lansa negocierile privind facilitarea regimului de vize. Sunt acțiuni care pot veni în ajutorul cetățenilor noștri și, totodată, pot contribui la intensificarea schimburilor comerciale și la atragerea mai multor investitori irlandezi în economia națională”, a spus doamna Maia Sandu.

De asemenea, părțile au vorbit despre posibilitatea de a relua discuțiile pe câteva proiecte de acorduri: promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, colaborarea în domeniul turismului, asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, cooperarea culturală si recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere.

„Am mulțumit Irlandei pentru sprijinul bilateral oferit țării noastre, dar și în cadrul dialogului cu Uniunea Europeană. Am agreat totodată să ne gândim la o colaborare pe filiera atragerii diasporei acasă, Irlanda având o experiență vastă în acest sens”, a afirmat Președintele Maia Sandu.