CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Pirkka Tapiola, șeful Misiunii UE la Chișinău

Oficialii au abordat mai multe subiecte legate de situația politică internă și externă precum și au discutat despre înțelegerile care le-a avut Igor Dodon la Bișkek în ceea ce privește UEEA și acțiunile pe care le va întreprinde în continuare.

În mod special, șeful statului a abordat subiectul cu privire la modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

În acest context, Igor Dodon și-a reiterat poziția declarînd că va face tot posibilul pentru a bloca proiectul propus de Plahotniuc și Partidul Democrat și a solicitat ca acest mesaj să fie transmis la Bruxelles și toate cancelariile statelor Uniunii Europene.

”Am spus odată în plus că voi întreprinde toate acțiunile ce se impun dacă se va insista pe proiectul democraților și va fi susținut tacit sau deschis din exterior”, a declarat Președintele țării.

Totodată, părțile au discutat în detalii proiectul de lege în baza propunerilor șefului statului, care a fost înregistrat ieri în Parlamentul Republicii Moldova, cu privire la sistemul electoral mixt. În acest sens, șeful statului a declarat că proiectul respectiv este inclusiv și întrunește toate recomandările structurilor internaționale, solicitările partidelor din țară, propunerile concetățenilor noștri din străinătate, a studenților, proiect care ar pune baza reintegrării politice a Moldovei.

În acest context, Președintele Republicii Moldova a menționat că în prezent, Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, se află la Strasbourg, unde discută cu oficialii Comisiei de le Veneția, despre inițiativa Președintelui de modificare a sistemului electoral, în baza proiectului depus de către PSRM ieri în Parlament.

În final, Igor Dodon a reiterat faptul că va discuta la acest capitol, cu toate instituțiile internaționale.